Stängning av John Deerebanan

Oktobers sista dag är här och det innebär även att det är sista dagen som John Deerebanan har öppet i år. Oktober har varit en förhållandevis bra månad i år för golf och vi hoppas att ni har hunnit med att få in någon riktigt fin höstdag på golfbanan de senaste veckorna.

Vädret framöver ser fortsatt relativt milt ut och därför kommer vi hålla Skodabanan öppen tills vidare. Vi kan inte just nu säga ett exakt datum när vi stänger, utan det beror givetvis helt på vädret. Men vi hoppas kunna ha den öppen ett par veckor till.

Varför vi stänger John Deerebanan är inte bara för att det blir november imorgon, utan för att vi planerat in lite större underhållsarbeten. Som många av er vet så är det väldigt mycket lera under våra gräsytor här i Stockholmsområdet. Detta är inte optimalt för att få till så bra gräsväxtlighet som möjligt. Framför allt blir spelytorna väldigt känsliga för olika väderförhållanden. Vid torka blir ytorna snabbt torra och spricker, och vid blöta förhållanden blir de snabbt väldigt leriga. Därför jobbar vi under säsongen en hel del med luftning och sanddressning, för att få ned mer sand i marken.

Nu under hösten ska vi ta detta ett steg till och har tagit in en maskin som skär ned sand i våra fairways. Metoden kallas slitsdränering och är ett effektivt sätt att få mycket mer sand under våra fairways. Det är dock en ganska tidskrävande metod och därför behövs 1-2 veckor nu innan det blir för kallt eller för blött. Vi tror och hoppas att detta ska ha stor positiv påverkan på hur våra fairways tål olika väderförhållanden.

Detta är dock inte det enda arbete som görs, utan vi kommer också lufta alla tees och greener samt sanddressa dem. Greenernas fuktnivå kontrolleras dagligen för att undvika svampangrepp och minska risken för snömögel i vinter. Dessa trivs i fuktiga förhållanden, och därför försöker vi hålla greenerna så torra som det bara går.

De åtgärder vi genomför nu är både för att ge banorna bästa möjliga chans att klara vintern så bra det bara går, men också för att våra ytor långsiktigt ska kunna bli lite bättre varje år.

Vad gäller driving rangen så kan vi precis som med Skodabanan inte ge något definitivt besked på när den stänger. Vi kommer att hålla den öppen så länge som möjligt, men hur länge är helt beroende av vädret. Blir det för blött ute på rangen så pluggar sig bollarna och blir omöjliga att plocka upp. Vi återkommer så fort vi vet mer om stängning. Till dess, passa på att komma ut och testa våra nya toptracers som installerades i förra veckan i det nya väderskyddet.